Opvoeding en Verzorging

 

Opvoeding

Natuurlijk moet je een fret net zoals een ander dier opvoeden.

De fret moet leren zijn behoefte in de daarvoor bestemde bak te doen. Dit kun je doen door je fret heel goed in de gaten te houden en zodra je ziet dat hij zijn behoefte ergens anders wil doen gelijk oppakken en op de bak zetten. Als hij zijn behoefte dan gedaan heeft kun je hem belonen met een snoepje of knuffel. Let wel goed op of hij daarwerkelijk zijn behoefte in de bak doet, want sommigen zijn erg goed in net alsof doen. Wanneer je een pup hebt kun je deze het beste pas uit de kooi halen als hij zijn behoefte heeft gedaan wanneer hij wakker geworden is.

Zeker een pup moet leren hoe hard hij mag bijten, ze kunnen namelijk behoorlijk enthousiast zijn met het spelen. Wanneer een fret te hard bijt kun je hem in zijn nekvel pakken en foei of nee zeggen. Een klein tikje tegen de zijkant van de bek werkt ook erg goed.

Je kan een fret ook leren dat hij op bepaalde plekken niet mag komen, bijvoorbeeld plantenbakken. Maar dan moet je wel erg veel geduld hebben. Ik vind het makkelijker om er gewoon voor te zorgen dat de plekken waar ze niet bijmogen onbereikbaar zijn voor hun.

Fretten weten dondersgoed wat hun naam is, je kan ze ook leren te komen als je ze roept, maar verwacht geen wonderen. Een fret zal ongeveer even goed luisteren naar zijn naam als een kat. Als ik hier trouwens een snoepje pak, heten ze allemaal in een keer hetzelfde, of met de snoepjes pot schudden, je weet niet hoe snel ze dan komen. Is dus ook een goede manier om ze te roepen mocht je er 1 kwijt zijn.

Je moet zelf bepalen wat je wel en wat je niet belangrijk vind met de opvoeding. Regel 1 is in ieder geval dat je concequent moet zijn. Het is oneerlijk tegenover een dier om hem de ene keer te straffen en hem de andere keer te laten gaan. Ook alleen maar straffen op het moment zelf. Het heeft absoluut geen zin om een dier te straffen als jij er later pas achter komt dat hij wat gedaan heeft.

Natuurlijk is er ook een andere manier om je fretten wat te leren door positieve beloning. Wanneer ze iets goeds gedaan hebben een knuffel geven of snoepje. Of gewoon met je stem belonen. Het ligt ook een beetje aan het dier wat het beste werkt.

Bijten afleren

Fretten zijn geen agressieve dieren, maar wel gewend om hun tanden te gebruiken. Want tja.. zij doen
nou eenmaal met hun bek wat wij met onze handen doen.
Daarnaast gebruikt de fret zijn tandjes ook tijdens het spelen.

Toch moet hij leren dat hij niet mag bijten.
Als hij te ver gaat grijp je hem in zijn nekvel, terwijl je op hem moppert.
Een blazend of sissend geluid maken helpt ook: dat doen fretten onderling ook als ze kwaad zijn.

Als je fret steeds weer in de fout gaat, zet hem dan voor straf in zijn kooi en negeer hem ongeveer
vijf minuten. Dat geeft vooral een onprettig gevoel aan je fret als zijn vriendjes nog wel los mogen lopen.

Soms geven de mensen een tik tegen de neus. Het probleem hiervan is dat je fret het kan zien als een
spelletje en het opnieuw probeert omdat de fret denkt dat je met hem meespeelt.

De beste manier is toch echt om de fret in zijn nekvel te grijpen.
De meeste fretten slaken dan een diepe zucht of gaan geeuwen.

Als je fret doorbijt en niet meer loslaat, dan kun je hem het beste onder de kraan houden, als het goed is
laat hij dan los.
In een ander geval zul je letterlijk zijn kaken open moeten wrikken.

Als je van te voren weet waar je fret je ongeveer gaat bijten, kun je die plek insmeren met iets wat hij niet
lekker vindt, zoals azijn.
Hij gaat dat dan associeren met iets wat niet lekker is en houdt dan (meestal) op met bijten.

Het is ook belangrijk dat je je fret beloont als hij je hand likt in plaats van bijt.
Een beloning hoeft niet altijd eetbaar te zijn. De fret vind het ook leuk als je als beloning een spelletje
met hem gaat spelen.

Een mishandelde of zieke fret kan van zich afbijten uit angst of pijn.
In zo'n geval helpt straffen niet. Je moet geduld hebben tot de fret je leert vertrouwen; met een zieke fret
ga je natuurlijk naar de dierenarts

Verzorging

Zoals elk ander dier heeft een fret natuurlijk ook verzorging nodig.Een fret hoeft niet uitgelaten te worden, maar heeft wel een ruime kooi nodig met een kattenbak om zijn behoefte in te kunnen doen. Ook moeten ze ruime tijd lekker kunnen loslopen, dat wil zeggen minimaal 2 uur per dag. De kooi en frettenbak moeten natuurlijk elke dag goed schoongemaakt worden. Dit kun je het beste doen met een niet giftige reiniger.

Een fret hoeft opzich niet geborsteld te worden, maar in de rui periode is het wel fijn voor ze om losse haren steeds te verwijderen. Dat scheelt heel wat in de jeuk. Wanneer je fretje aan het verharen is, kun je hem haarbalpasta geven zodat je fretje minder snel last krijgt van haarballen. Dit is een tube met een pasta erin wat fretjes over het algemeen heel lekker vinden. De pasta zorgt ervoor dat de darmen als het ware gesmeerd worden, waardoor haar er makkelijker via de ontlasting uitkomt. De tube is te koop bij de dierenarts.

Nageltjes

De voorpootnageltjes moeten ongeveer elke 2 weken geknipt worden, de achterpootnageltjes hoeven wat minder geknipt te worden. Er zijn speciale nagelschaartjes verkrijgbaar bij dierenwinkels. Hebben ze alleen de tangen, moet je degene hebben voor katten. Om makkelijker de nagels te knippen kun je je fret afleiden met wat Nutriplus Gel, Ferretone of Ferretvite. En misschien is het ook makkelijker om het met 2 personen te doen, de 1 geeft de Ferretvite en de ander houd vast en knipt. Je moet de nagel zo afknippen dat je leven niet raakt. Het leven is altijd heel goed te zien bij fretten, dat is het rode adertje dat door de nagel loopt. Mocht je toch per ongeluk in het leven knippen zal dit even heel heftig bloeden. Is het bloeden niet binnen een paar minuten gestopt kun je nagel eventueel in schone koude sigarettenas deppen (echt alleen de as). Is het bloeden niet binnen 5 minuten gestopt moet je naar de dierenarts.

Oren

Schone oortje zijn erg belangrijk.
Oorsmeer is er om de gehoorgang en het trommelvlies soepel te houden. De oortje van de fret kan je het beste 1 keer in de maand schoonmaken. Als je het vaker schoonmaakt, gaat het oor te veel oorsmeer aan maken. Het is erg belangrijk dat je NIET te diep het oortje in gaat, anders beschadigd het gehoor!
De oorreiniger kan je bij de dierenarts of dierenwinkel kopen.
De normale kleur van oorsmeer is geel tot donkerrood. Wanneer het tegen het zwart aanzit, kan er oormijt aanwezig zijn. Bij twijfel ga naar je dierenarts.

Wassen

Het beste is om je fretje zo min mogelijk te wassen. Als het te vaak gebeurd produceerd de fret huidvet. Dit huidvet zorgt voor de lichaamsgeur. Wanneer er te veel huidvet is door het te vaak wassen zal je fret gaan stinken.
Het beste kan je daarom de doeken uit het slaapverblijf regelmatig 1x in de week wassen. Als je een hangmatje hebt moet die ook regelmatig gewassen worden. Aan de doeken blijft namelijk het (overtollige) huidvet zitten.

Ook is het verstandig om je fretje te laten castreren, als het geslachtsrijp is. Door de hormonen wordt er namelijk ook meer huidvet geproduceerd.