Wat is een fret??

Een fret is een dier met een spits snoetje, kraaloogjes,
rank lijfje en een lange, slanke staart.

De fret behoort tot de marterachtige.Hij is het meest verwant aan de Europese en Steppe bunzing. Tot zijn familie behoren ook nog de nerts, wezel, hermelijk, skunk, das en otter.

Een fret kan niet in het wild overleven. Een fret is door de mens als huisdier gehouden waardoor hij het in het wild leven verleerd is. Net zoals onze honden en katten. Maar een fret is en blijft een roofdiertje dat wil zeggen dat hij nog steeds zijn jachtinstinkt bezit. Als de fret dus een konijn, muis enz tegen komt, zal hij ook niet aarzelen om deze te pakken.

Het karakter van een fret is zeer vriendelijk, nieuwschierig, erg speels en zeer sociaal. Het is daarom beleangerijk om twee of meer fretten te houden. Dan kunnen ze samen spelen en worden het echte maatjes.

Enkele weetjes:

De latijnse naam van de fret is Mustela Putorius Furo.
Het vrouwtje wordt ook wel moertje genoemd, het mannetje wordt ram genoemd.
De fret is een zoogdier en een carnivoor (vleeseter).
De fret word ongeveer 8-10 jaar oud, maar er zitten wel eens uitschieters tussen. De lengte is erg verschillend, maar zit ergens tussen de 44-80 cm (met staart). Het gewicht ook erg verschillend maar het zit ergens tussen de 300- 2500 gram. Een fret is tussen de 9-12 maanden geslachtsrijp. Als je niet met de vrouwtjes gaat fokken moet het vrouwtje gesteriliseerd worden. Anders blijft ze maar hormonen produceren, wat uiteindelijk de dood tot gevolg kan hebben.
Na 8 weken mogen de jongen pas bij de moeder weg.

Besef dat je als je een jong fretje neemt, dat je heel veel geduld en aandacht voor ze zal moeten hebben, het is net als opvoeden bij kleine kinderen, ze blijven ondeugend en een sterk eigen karaktertje houden.


Wel of geen fret?

Een fret is niet voor iedereen geschikt. Zeker niet voor kinderen onder de 12 jaar, omdat de fret zeer veel verzorging nodig heeft. Kinderen houden het vaak na een paar maanden al voor gezien.

Tijd, aandacht, verzorging en een goede voeding zijn wel de belangrijkste dingen voor je fretje. Zonder die dingen zal je fret het niet prettig vinden.

Vroeger kregen fretten kattebrokjes, maar dat is eigenlijk niet zo goed voor ze. Er zijn nu verschillende merken frettenvoer te koop waar alles inzit wat een fret nodig heeft en gezond houdt. Ook kun je ze af en toe rauwe kipfilet of carnibest voor fretten geven, dat komt uit de diepvries en lijkt op een leverworst. Ze vinden dit erg lekker.

Als je over een fret aan het nadenken bent, bedenk dan goed dat je fret zeker 2 a 3 uur uit zijn/haar kooi moet worden gehaald. Ook heeft het fretje een soortgenoot nodig om mee te spelen en als maatje. Na een aantal jaar zijn de fretjes dan ook onafschijdelijk geworden.

Ook willen ze regelmatig ander speelgoed hebben, want zijn snel uitgekeken ergens op, dus regelmatig van speeltjes wisselen. Wat ze heel erg gaaf vinden is een bak met rijstekorrels, waar ze heerlijk in kunnen graven, dat vinden ze geweldig en verveelt nooit!!!

Je moet het niet erg vinden.. .


... dat je fretje af en toe in je tenen bijt uit speelzaamheid
....dat je fret zijn eigen gang gaat.
....om de poepbak schoon te maken.
....dat na het spelen de kamer is veranderd in een rotzooi.
.... dat je fretje soms wat kapot maakt.
.....om aardig wat aandacht te geven.

En voor de toekomstige fretten “bedienden” nog één enkele boodschap:

.
Er zullen tijden zijn dat je wou dat je behang had om de fretten achter te plakken.
Er zullen tijden zijn dat je jezelf betrapt op het vaker kijken naar het frettenhok dan de TV.
Er zullen dagen zijn dat je woordenboek alleen bestaat uit “nee foei!” en “blijf uit die plant!”
Er zullen dagen zijn dat je niet boos kan worden omdat er een paar lieve koppies je onbegrijpelijk aankijken.
Er zullen dagen zijn dat je de dweil en de emmer sop iets te vaak moet gebruiken.
Er zullen dagen zijn dat je staat te juichen omdat de “frettenbak” eens gebruikt word.
Er zullen momenten zijn dat je enorm verdriet hebt.
Er zullen momenten zijn dat je niet op kan houden met lachen.
Er zullen tijden zijn dat de fretten gaten ontdekken waarvan je het bestaan niet wist.
Er zullen tijden zijn dat je wou dat die duracell batterijen eens leeg waren.
Er zullen momenten zijn dat je jezelf afvraagt waar je in vredesnaam aan begonnen bent.
En.... er zullen momenten zijn dat je de gelukkigste frettenbaas op aarde bent....

denk over deze punten goed na voordat je aan een fretje begint!!!

Maar als je ze eenmaal hebt, zul je zien dat je helemaal gek van ze bent en dat je niet meer zonder zou willen en kunnen.

 

do 20 mei 2010, 15:31

 

Fret leeft op dankzij pacemaker

UTRECHT -  De 6-jarige fret Bello, die kampte met een ernstige hartritmestoornis, is opgeknapt nadat dierenartsen bij haar een pacemaker hadden geplaatst. Dat meldde donderdag de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, die de ingreep al wel bij honden had toegepast maar nog niet eerder bij een fret.

Een dag na de operatie was Bello alweer op de been. „Dat doet geen mens haar na”, aldus behandelend dierenarts Nico Schoemaker. „Wat dat betreft zijn die diertjes een stuk veerkrachtiger dan wij.” Bello is nu levenslustiger en heeft volgens Schoemaker weer dezelfde kwaliteit van leven als voordat zij hartproblemen kreeg.

De operatie zou normaal tussen de 2000 en 2500 euro kosten. Maar omdat de ingreep is verricht in het kader van wetenschappelijk onderzoek, heeft Bello's baasje alleen de medische kosten in het voortraject betaald.